„Doplňky výživy? Pche, je to CHEMIE! Nebo ne?“

Nebudu do sebe přeci cpát chemii, to je zdravý životní styl?“ řekla odhodlaně, pojídajíc dva měsíce starou housku, která se pyšní titulem čerstvá. Kdybych dostal korunu pokaždé když na mě někdo vyrukuje s touto otázkou, asi bych už nemusel chodit do práce. Ha, ha. To je samozřejmě legrace a nadsázka, ovšem s podobnými reakcemi se setkáváme poměrně často a jelikož je to dobrá a pochopitelná otázka, pojďme se jí podívat na zoubek. Můj názor?

Začal bych asi tím, že je chemie a chemie, nebo jestli chcete, jak praví známé pořekadlo: „když dva dělají totéž, není to totéž.“ Je 21 století. Bohužel potraviny nejsou tak bohaté na vitamíny a minerály jako za našich babiček. Jakto? Průmyslová hnojiva, ovoce se sklízí nedozrálé a dozrává až při přepravě do našich obchodů, tady bych zmínil, že tvorba vitamínů a minerálů probíhá právě v této konečné fázi růstu a v neposlední řadě geneticky upravené potraviny.

Věda a technika však pokročily natolik, že umí vitamíny, minerály a stopové prvky jak extrahovat, tak vytvářet. Proč toho tedy nevyužít v náš prospěch? Jasně, nenamítám nic proti tomu, že lze optimální množství potřebných látek doplnit potravinami, ale víte kolik by jich bylo? Odhadem? Spousty. A když už by se vám ta hromada nejenom ovoce a zeleniny podařila sníst, naskytla by se další otázka. Nakombinovali jste je správně? Aha? A to opomíjím astronomickou kalorickou hodnotu. Teď už to tak jednoduše nezní, že?

Nechci se tedy bavit o té chemii, která z tvarohu udělá perfektně roztíratelný sýr. Nechci se bavit o té chemii, která z pečiva udělá čerstvé po čtyři měsíce. Nechci se bavit ani o té chemii, která udělá salám krásně růžový, chci se bavit o té chemii, která je k našemu prospěchu, ta která nám umožní doplnit potřebné optimální množství všech vitamínů, minerálů a stopových prvků v jednom jídle.

Vitamíny se přidávají do většiny potravin v našich obchodech, snad aby se lépe prodávaly. Od džusů, přes musli, až po dobroty pro děti. Když tedy maminka uvidí na kokinu nápis: „s vysokým obsahem vápníku pro správný růst kostí“, je to v pořádku, to je zdravé, ale když do rozemleté sóji či hrachu přidáme vitamíny a minerály z přírodních zdrojů a vytvoříme tak superpotravinu je to chemie. Chce to tedy jen, dle mého názoru trochu nadhledu a racionální uvažování.

V oboru výživy téměř na vše existují dva názory. Mléko ano, či ne? Sója ano či ne? Jedna vědecká studie předhání druhou a výsledek toho všeho je jenom cenzurovaná diskuze na sociální síti. Jednou mi někdo řekl: „Pokud jsou na něco dva názory, vyzkoušej co sedí tobě“ a tím se řídím dodnes. Pro jednoho zdravý životní styl, pro druhého ne. Nezbývá nic jiného než vyzkoušet.

Přemek