DOMÁCÍ ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB

INGREDIENCE:

Rozkvas

  • 180 g žitné celozrnné mouky
  • 2 lžíce žitného kvásku (pokud nemáš vyrob a nebo požádej někoho z okolí)
  • 250 ml vody
Vše spolu smícháme, zakryjeme mikrotenem a necháme cca 8-10 h (podle teploty v místnosti) rozkvasit. Správně nakynutý rozkvas poznáme podle malých bublinek.
Těsto na chleba:
  • 450 g žitné celozrnné mouky (dá se nakombinovat s žitnou chlebovou)
  • Rozkvas
  • 15 g soli
  • 350-400 ml vody (podle druhu mouky)
  • Semínka na posypání (slunečnice, lněné, sezam)
POSTUP:
Vše lehce smícháme, NEHNĚTEME!! Těsto by mělo být konzistencí hodně hustá kaše.
Já peču ve formě biskupský chlebíček (menší).
Formu vymažeme máslem. Po vymazání do ní přendáme těsto  a podle chuti můžeme z vrchu nasypat semínka.
Přes formu přehodíme mikroténový sáček, aby chlebík neoschl. Necháme cca 5-6h kynout. Chléb nabude na objemu a v horní části se objeví trhlinky a bubliny.
Po vykynutí nahřejeme troubu na 230st a vložíme do ní formu s těstem. Pečeme cca 10 min a ztlumíme na 200 °C a pečeme dalších 45 min. Poté chlebík z formy vyklopíme a dopeče na roštu ze všech stran.
Dopečení poznáme podle zvuku, když na něj zaťukáme měl by mít dutý zvuk 🙂 .
Krájíme až po vychladnutí, aby se nám nesrazil.